Tippmix Cápák

Sportfogadás Felsőfokon

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Bankroll menedzsment alkalmazása a sportfogadásban

Mi is a bankroll menedzsment?

A bankroll menedzsment lényegében a tőkénk bizonyos varianciával megfelelően történő kezelése, tehát viszonylag nagy kilengésekkel járó pénzügyi tevékenység során. Ez vonatkozhat különböző befektetési tevékenységre, tőzsdére, pókerre, vagy éppen a jelen esetben sportfogadásra.

A tőkénk megfelelően történő kezelésének lényege egész egyszerűen összefoglalható, ne tegyük minden tojásunkat egy kosárba, hiszen ha bármi probléma történik, akkor odavész az összes. Tehát a bankroll menedzsment célja az, hogy minimálisra, vagy adott esetben akár nullára csökkentsük annak valószínűségét, hogy egy rossz tippmix széria után elveszítjük a fogadásra szánt tőkénk nagy részét vagy egészét. Illetve világos, könnyen betartható számokat ad arra, hogy éppen mennyivel játszunk.

Miért fontos a bankroll menedzsment?

Viszonylag köztudott tény, hogy az emberek többsége, durván 80-90%-a veszít a sportfogadáson hosszútávon, aminek több tényező mellett, alapvetően két fő oka van: az egyik, hogy eleve rossz fogadásokat köt, a másik pedig az, hogy nem megfelelő összegekkel fogad. A nem megfelelő összeg alatt egyértelműen a túl nagy téteket kell érteni. Sokan vannak, akik például egy rossz széria során a tétet növelve próbálják visszahozni a veszteséget, ami egyenes út a teljes tőke elvesztéséhez. Ennek az ellentéte is igaz lehet, tehát egy jó tippmix szériában felbátorodva túlzott tét méreteket választ valaki, míg egy pár rossz fogadás gyakorlatilag elviszi az addig felépített profitot, sőt gyakran az elkeseredettség következtében a tőkét is végül magával rántja.

Hogy néz ki a bankroll menedzsment a gyakorlatban?

A tippmix bankroll menedzsmentet úgy szokás kialakítani, hogy meghatározzuk az alaptőkét, amit fogadásra szánunk, majd ezt felosztjuk egyenlő részekre, és az így kapott részt vesszük 1 pontnak, és egy fogadásra egy pontot kockáztatunk mindig.

A legelterjedtebb felosztás az, hogy 100 részre bontjuk a tőkénket, tehát egy fogadáson egyszerre 1%-ot kockáztatunk. Mondjuk 100 ezer forintból, 1-1 fogadáson ezer forintot kockáztatunk. Itt érdemes elmondani, hogy egy jó fogadási stratégiával, viszonylag átlagos fogadási mennyiség mellett (kb 30 és 150 közötti fogadás / hó) reálisan kb. 3 és 15 pontnyi profitot lehet hozni, ami jelen esetben 3-15 százaléknyi havi hozamnak felel meg. Persze vannak olyanok, akik ezt keveslik, de érdemes ezt a számot összevetni a jelenlegi 0.90%-os éves(!!) jegybanki alapkamattal.

Nyilván vannak olyanok, akik ezt a keretet túlságosan szigorúnak érzik különféle okok miatt, kisebb összeget szánnak erre a célra, jobban akarják érezni a nyerés ízgalmát, nagyobb arányú nyereségeket akarnak zsebre vágni, stb. Azok választhatnak az előzőnél kisebb felosztási arányt, jellemzően 50, 40, 30 vagy 20 részre szokás még osztani a bankrollt.

A húsz részre osztás alá már semmiképpen sem szabad menni, mert onnantól kezdve még a legjobb, legnyereségesebb stratégia is puszta szerencsejátékká válik, hiszen egy rövidke rossz széria is lenullázhatja a bankunkat. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy például egy 50 ezer forintos tőkét, 20 részre osztva 2500 forinttal játszunk, így például egy 8 egységnyi nyerő, 20 ezer profitot jelent, ami tőke arányosan 40%-os nyereségnek felel meg. Viszont így természetesen pár egységnyi veszteségek is súlyosan megtépázzák a bankunkat.

Mikor növeljük vagy csökkentsük a tétünket?

Ha megállapítottuk az alaptőkénket és az alaptétünket, akkor idővel felmerül a kérdés, hogy egy nyerő széria után, mikor növelhetjük tétünket? Ezt általában úgy szokás megállapítani, hogy kitűzünk egy célt, mondjuk hogy 20%-kal növeljük a tőkénket, és amikor elérjük ezt a célt, akkor ennyivel növeljük az alaptétünket is.

Például: 100 ezer forint a tippmixezésre szánt tőkénk, és 1000 forint a tétünk, akkor ha elérjük a 120 ezer forintos célt, akkor 1200 forintra emeljük az egységnyi tétünket.

Minél kisebb részekre bontottuk a bankrollunkat, annál többet érdemes várni a tétemeléssel, sőt célszerű lehet a következő emelésnél már például kisebb részekre bontani a bankrollt.

Például: 50 ezer forint a bankunk, és 2500 forint a tippmix tőkénk, akkor a 100 ezer forintos célt tűzzük ki, mint tétemelési korlát, viszont ennek elérésével már nem a korábbi 20 hanem 30 részre bontjuk a tőkét, és 3000-3500 forintos tétet alkalmazva, így biztosítva, hogy a már nagyobb tőkénk, nagyobb biztonságban is legyen, amellett, hogy közben nagyobb téttel is játszunk.

A fent ismertetett tőke kezelési stratégia bárkinek segítségére lehet abban, hogy hosszú távon nyereséges fogadóvá váljon, és ne szerencsejátékként, hanem komoly befektetésként, vagy éppen egy izgalmas és szórakoztató pénzkereseti forrásként tekinthessen a sportfogadásra.